Els Brondeel

Seksuologe
Master practitioner NLP

Relatie- en sekstherapie

Meer specifiek richt ik mij vooral op sexcounseling. Dit is het informeren en begeleiden van mensen met een seksuele disfunctie en/of seksuele problemen.

Wat kan men verstaan onder seksuele disfuncties?

Een seksuele disfunctie kan objectief waargenomen worden. Het lichamelijk seksueel functioneren verloopt niet naar wens. De seksuele responscyclus is verstoord.

Wat kan men verstaan onder seksuele problemen?

Dit gaat meer over de psychische beleving; hoe ervaart men de seksualiteit? Er is sprake van een seksueel probleem wanneer mensen er niet in slagen een positieve beleving te koppelen aan seksualiteit of zich storen aan bepaalde elementen ervan.

Seksuele disfuncties en problemen kunnen samenhangen maar ook los van mekaar voorkomen. Vb. Een vrouw kan moeilijk een orgasme beleven, maar beide partners zijn hierop ingesteld, en hebben hun seksleven hieraan aangepast. Beiden voelen zich goed bij hun manier van seksbeleving. Hier is er sprake van een seksuele disfunctie, maar er is geen seksueel probleem. Omgekeerd kan het zijn dat er sprake is van een seksuele ontevredenheid over de frequentie bvb. zonder dat er sprake is van een seksuele disfunctie.

Andere problemen: genderidentiteitsstoornissen, parafilieën (afwijkende seksuele voorkeur), seks na ziekte (bvb. seks na kanker, seks en CVS), ...

Hoe verloopt relatie- en sekstherapie?

Tijdens een intakegesprek kunnen we mekaar beter leren kennen, en de hulpvraag verduidelijken. Je kan individueel of samen als koppel langskomen. Eén sessie duurt vijftig minuten à één uur. Het tarief bedraagt 40 euro voor één sessie; 50 euro voor een koppel. Momenteel is er nog altijd geen terugbetaling via het ziekenfonds geregeld.

Een seksuoloog maakt gebruik van gesprekstherapie aangevuld met het geven van informatie en oefeningen toegespitst op de hulpvraag. Een lichamelijk onderzoek maakt nooit deel uit van een consultatie bij een seksuoloog. Indien nodig kan het wel zijn dat er een doorverwijzing naar een gynaecoloog, androloog (mannelijke tegenhanger gynaecoloog), uroloog, huisarts, kinesitherapeut aan de orde is. Dit gebeurt in onderling overleg, en hierin wordt je telkens begeleid.