Els Brondeel

Seksuologe
Master practitioner NLPRelatie- en sekstherapie

Meer specifiek richt ik mij vooral op sexcounseling. Dit is het informeren en begeleiden van mensen met een seksuele disfunctie en/of seksuele problemen.

Wat kan men verstaan onder seksuele disfuncties?

Een seksuele disfunctie kan objectief waargenomen worden. Het lichamelijk seksueel functioneren verloopt niet naar wens. De seksuele responscyclus is verstoord.

Wat kan men verstaan onder seksuele problemen?

Dit gaat meer over de psychische beleving; hoe ervaart men de seksualiteit? Er is sprake van een seksueel probleem wanneer mensen er niet in slagen een positieve beleving te koppelen aan seksualiteit of zich storen aan bepaalde elementen ervan.

Seksuele disfuncties en problemen kunnen samenhangen maar ook los van mekaar voorkomen. Vb. Een vrouw kan moeilijk een orgasme beleven, maar beide partners zijn hierop ingesteld, en hebben hun seksleven hieraan aangepast. Beiden voelen zich goed bij hun manier van seksbeleving. Hier is er sprake van een seksuele disfunctie, maar er is geen seksueel probleem. Omgekeerd kan het zijn dat er sprake is van een seksuele ontevredenheid over de frequentie bvb. zonder dat er sprake is van een seksuele disfunctie.

Andere problemen: genderidentiteitsstoornissen, parafilieën (afwijkende seksuele voorkeur), seks na ziekte (bvb. seks na kanker, seks en CVS), ...

Hoe verloopt relatie- en sekstherapie?

Een seksuoloog maakt gebruik van gesprekstherapie aangevuld met het geven van informatie en oefeningen toegespitst op de hulpvraag. Een lichamelijk onderzoek maakt nooit deel uit van een consultatie bij een seksuoloog. Indien nodig kan het wel zijn dat er een doorverwijzing naar een gynaecoloog, androloog (mannelijke tegenhanger gynaecoloog), uroloog, huisarts, kinesitherapeut aan de orde is. Dit gebeurt in onderling overleg, en hierin wordt u telkens begeleid.

Tijdens een intakegesprek kunnen we kennis maken, en de hulpvraag verduidelijken. Er is zowel mogelijkheid tot individuele therapie als koppeltherapie.

Eén sessie duurt 55 minuten en het tarief bedraagt 50 euro. Een kortere of langere sessie kan in overleg altijd besproken worden; het tarief wordt dan aangepast.

Gesprekken met een (klinisch) seksuoloog komen tot op heden (eind 2020) niet in aanmerking voor terugbetaling door het ziekenfonds.

Wat als u een afspraak wenst te annuleren? Gelieve dit minimum 24u vooraf via mail (brondeel.els@telenet.be) of sms (0497/395690) te doen. Indien de afspraak niet tijdig geannuleerd wordt, kan deze in rekening gebracht worden. Bedankt voor uw begrip.